Η δικιά μας μυρωδιά...

30.7.14
Ο κάθε άνθρωπος  έχει τη δική του ξεχωριστή μυρωδιά, η οποία όμως, όχι  μόνο διαφέρει από φύλο σε φύλο, αλλά και από την ηλικία. Ένα βρέφος μυρίζει διαφορετικά από ένα νήπιο, έναν έφηβο ή έναν ενήλικο. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών και την ωρίμανση του ορμονικού συστήματος. 
Έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς διάφορες μελέτες και πειράματα, όπως
η   αμερικανική έρευνα που υποστηρίζει ότι: η μυρωδιά των ηλικιωμένων είναι πιο διακριτική από ατόμων άλλων ηλικιών.
Μήπως όμως είναι δυνατόν να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση την μυρωδιά τους; Εδώ θα πρέπει λάβουμε υπόψη, τη στενή σχέση που έχει το βρέφος με τη μητέρα του, που ενισχύεται από τις ιδιαίτερες μυρωδιές και των δυο!

Δια του λόγου το ασφαλές:
Στο πείραμα της Αυστρίας συμμετείχαν 197 εθελοντές, οι ερευνητές συνέλεξαν και μελέτησαν 5 δείγματα ( τον ιδρώτα, τα ούρα και το σάλιο) από τον καθένα, σε ένα διάστημα 10 εβδομάδων.
Αυτό τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν χιλιάδες πτητικές ουσίες (δηλαδή, αυτές μπορούν να συνοδεύονται από μια χαρακτηριστική οσμή). Οι πιο πολλές πτητικές ουσίες βρέθηκαν στον ιδρώτα, οπότε είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι να ξεχωρίζουμε με βάση τη γενική μυρωδιά που εκπέμπει το σώμα -σε αντίθεση με τα ζώα που διαφοροποιούνται με την οσμή των ούρων-.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, μυρωδιά ξεχωρίζει από φύλο σε φύλο κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν συχνότερες πτητικές ουσίες στους άντρες και διαφορετικές απ’ ότι στις γυναίκες. Αν και οι ουσίες άλλαζαν συνεχώς, οι ερευνητές ήταν στη θέση να αναγνωρίζουν 400 σταθερές χημικές ενώσεις στα δείγματα του ιδρώτα.
Απ’ ότι φαίνεται ο κάθε άνθρωπος έχει τη ξεχωριστή του ταυτότητα-οσμής, που διαφέρει από τους άλλους όπως και τα αποτυπώματα μας!

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μύτη μας, μας βοηθάει να βρούμε το ταίρι μας. Σίγουρα το πρώτο κάλεσμα γίνεται με τα μάτια, όμως όταν συναντηθούν οι δυο “αδερφές ψυχές” η όσφρηση θα “πει” τη τελευταία κουβέντα!
Η μυρωδιά που αναδύει το σώμα μας – όπως είπαμε είναι και μοναδική-, είναι ικανή να προκαλέσει τόσο τα ευχάριστα συναισθήματα, όσο και τα δυσάρεστα. Αυτό συμβαίνει γιατί στον ιστό της  όσφρησης υπάρχουν κέντα που είναι υπεύθυνα για τα ερεθίσματα που φτάνουν. Έτσι όταν φτάσει το μήνυμα στον εγκέφαλο, απαντά με οργανικές και συγκινησιακές αντιδράσεις.

Τίποτε δεν ζωντανεύει το παρελθόν πιο αποτελεσματικά από μια μυρωδιά που έχει συσχετισθεί μ’ αυτό. V.Nabokov

Για το Mycampus

Don't Forget: 
Google+ 
Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου