Μας ψεκάζουν...

4.8.14
Το άρωμα είναι κατά κάποιο τρόπο, η ανάμνηση που αφήνουμε σε κάποιον. Αν σκεφτούμε ότι πολλές φορές μια μυρωδιά μας φέρνει στο μυαλό εικόνες, όχι μόνο σε προσωπικές αναμνήσεις, όπως η βανίλια σε κάτι τρυφερό… Γι’ αυτό και η επιλογή του, είναι κάτι παραπάνω από το να μυρίζει ωραία.

Ανατομία του αρώματος: 
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε δυο –βασικά- πραγματάκια για την ανατομία του.
Κάθε άρωμα “περνάει” από τρεις φάσεις-τρεις νότες: κορυφής, μεσαίες και νότες βάσης.

Οι πρώτες είναι αυτές που γίνονται αντιληπτές τη πρώτη στιγμή που ψεκάζουμε, η πρώτη εντύπωση δηλαδή και έχουν ελάχιστη διάρκεια.

Οι μεσαίες είναι η “καρδιά” του αρώματος, μπορούμε να τις καταλάβουμε όταν έχουν εξατμιστεί οι νότες κορυφής και φυσικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια-μέχρι μια ώρα.

Τέλος, ακολουθούν οι νότες βάσης,  που σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αποτελούν το κύριο θέμα του αρώματος, στην ουσία είναι  ότι μένει στο άρωμα μετά από αρκετή ώρα.

Οικογένειες:
Κάθε άρωμα, ανήκει σε ένα τύπο (πράγμα που σπάνια προσέχουμε). Τα βασικά είδη είναι:

Eau de Cologne: Αν κατατάξουμε τους τύπους, θα βρισκόταν στο χαμηλότερο σκαλοπάτι. Έχουν πιο αδύναμη μυρωδιά, οικονομικά και με σύντομη διάρκεια- 2 ώρες περίπου-, γι αυτό και τα ανανεώνουμε συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ο τύπος που συναντάμε περισσότερο στα αντρικά αρώματα.

Eau de Toilette: Βρίσκονται στο επόμενο σκαλοπάτι, αν και είναι ευδιάκριτη η διαφορά τους με τα cologne. Χαρακτηριστικό τους είναι η ελαφριά μυρωδιά τους,  είναι κατάλληλα κυρίως για πρωινές και απογευματινές ώρες.  Διαρκούν συνήθως, τέσσερις ώρες και είναι πιο δημοφιλή από τα υπόλοιπα είδη. 

Eau de Parfum: Πιο έντονο από τα υπόλοιπα αρώματα, γιατί περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριων ελαίων. Επίσης, διαρκούν περισσότερο από τα παραπάνω και είναι πιο ακριβά.

Pure Perfume: Αποτελεί το καθαρό απόσταγμα του αρώματος. Φοριέται σε μικρή ποσότητα, φοριέται στις βραδινές εμφανίσεις και διαρκεί και έξι ώρες… Όπως καταλάβατε κυρίες μου, είναι η πιο ακριβή κατηγορία!
Η διαφορά ανάμεσα στους παραπάνω τύπους είναι η εξής: Όσο αυξάνεται το ποσοστό των αιθέριων ελαίων, τόσο θα αυξάνεται και η διάρκεια, η ποιότητα και η τιμή του αρώματος!
Πως να βρούμε το “δικό μας άρωμα”…
o   Αρχικά, πρέπει να επιλέξεις με βάση το προσωπικό σου γούστο και όχι τι αρέσει στον φίλο, σύντροφο σου ή στην πωλήτρια…
 •      Ο πιο απλός τρόπος είναι να επιλέξεις ανάλογα την εποχή, πιο ελαφριές μυρωδιές το καλοκαίρι (συνιστάται: Eau de toilette) και πιο βαριές τον χειμώνα.
 •     Επειδή πρόκειται να  χαθείς στα ράφια με τα αρώματα, ζήτησε από την πωλήτρια να σου προτείνει συγκεκριμένες μυρωδιές που σ αρέσουν.
 •     ΔΕΝ δοκιμάζουμε πάνω μας, ότι αρπάξει το χέρι. Τεστάρουμε στα ειδικά χαρτάκια και έπειτα, αφού καταλήξουμε ψεκάζουμε στο εσωτερικό του καρπού, χωρίς να το τρίψουμε την περιοχή (για να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα).
 •     Καλό θα ήταν να μην δοκιμάσουμε πάνω από 3 αρώματα συνολικά, αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε, μια λύση είναι να μυρίσουμε λίγους κόκκους καφέ πριν από κάθε άρωμα. (… δεν κάνω πλάκα!)
 •     Τέλος, το μεγαλύτερο λάθος: Μάρκα να ‘ναι κι ότι να ‘ναι!

Πως το φοράμε και το διατηρούμε :
 • Τα αρώματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στις λιπαρές επιδερμίδες, γι αυτό το λόγο ένας τρόπος για να κρατήσουμε ενυδατωμένο το δέρμα είναι η χρήση μιας απλής, ενυδατικής κρέμα – που να έχει κοινά στοιχεία με το άρωμα για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του. Γι αυτό και πολλά αρώματα βγάζουν σειρά με αφρόλουτρο, κρέμα κτλ (…και είναι πανάκριβα)
 • Δεν εφαρμόζουμε ποτέ σε ιδρωμένο δέρμα. Προτιμήστε μετά το μπάνιο που η επιδερμίδα είναι καθαρή και οι πόροι είναι ανοιχτοί.
 • Δεν ψεκάζουμε από μακριά, διότι το 50% της ποσότητας καταλήγει στο πάτωμα. (Δεν δαγκάνει!)
 • Ο τύπος του αρώματος (βλέπε παραπάνω), παίζει σημαντικό ρόλο για την ποσότητα. Τα Eau de cologne και toilette χρειάζονται ανανέωση μερικές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Ενώ τα eau de parfum, εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα και έχουν μεγάλη διάρκεια.
 • Δεν ψεκάζουμε ποτέ πάνω στα ρούχα και κοσμήματα, μπορεί να καταστρέψουμε το χρώμα ή το υλικό αντίστοιχα.
 • Πιθανόν να μην μυρίζει το ίδιο ένα άρωμα, μετά από κάποιο διάστημα αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ορμονών που παράγει το σώμα, λήψη φαρμάκων κτλ. Οπότε, έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
 • Διατηρούμε το άρωμα σε ξερό και σκιερό μέρος
 • Τοποθετούμε πάντα το καπάκι του.
 • Αποφύγετε τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο 


Η C. Chanel συμβούλευε τις γυναίκες να φορούν το άρωμα μόνο στα σημεία που πρόκειται να τις φιλήσει κάποιος άντρας! Όπως, στο εσωτερικό του  καρπού και του μπράτσου, πίσω από τους λοβούς των αφτιών, ανάμεσα στο στήθος, στο εξωτικό του γόνατου και το λαιμό.


Αντρικά αρώματα:
Ξυλώδη  : ξυλώδεις μυρωδιές, συνήθως το σανδαλόξυλο και ο κέδρος.
Leather: μέλι, ταμπάκο και ξύλο, που θυμίζουν μυρωδιά από δέρμα.
Fougere: Αρώματα με βάση τους τη λεβάντα, την κουμαρίνη και τη δρυ.
Oceanic: Μυρωδιές που φέρνουν στο μυαλό κάτι από καθαριότητα και θαλασσινή αύρα (κυρίως καλοκαιρινά αρώματα).

Hespéridées
- Κίτρο :  Αρώματα από φρούτα.
Γυναικεία αρώματα:

Λουλουδάτα:  Λουλουδένιο, μόσχος ξυλώδη
Αρωματικό: Βανίλια, εσπεριδοειδή
Κίτρο: Εσπεριδοειδή, φρούτα, γκρέιπφρουτ
Ξυλώδη: Πιο ανατολίτικες μυρωδιές, πικάντικο, υδάτινο 

Το άρωμα μιας γυναίκας αποκαλύπτει περισσότερα γι’ αυτήν από το γραφικό της χαρακτήρα. Christian Dior.
Don't Forget: 
Google+ 
Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου