Γιατί αγαπάμε τους βιβλιοφάγους;

6.10.14

Βιβλιόφιλος ο,: αυτός που αγαπά τα βιβλία, βιβλιολάτρης. 

Οι περισσότεροι τον φανταζόμαστε με φαρδύ μπλουζάκι, γυαλιά και ανακατεμένα μαλλιά, να διαβάζει στο σπίτι, στη σχολή, στη καφετέρια, στο αστικό και γενικότερα να ζουν πέρα από τον ήλιο… Όμως αντίθετα «βιβλιοφάγος» μπορεί να είναι, εκείνος που έχει εκατομμύρια μισοδιαβασμένα βιβλία, γιατί πολύ απλά το καθένα από αυτά θέλει το σωστό timing, δεν ξοδεύει όλα του τα λεφτά στα βιβλία, επίσης έχει και άλλα χόμπι!

Λόγοι που αγαπάμε τους «βιβλιοφάγους»...

1 Γιατί δεν ντρέπεται να είναι ο εαυτός του. Δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο του σκληρού, του τρυφερού, του μοναχικού ανθρώπου. Με λίγα λόγια δεν έχει ανάγκη να δείξει κάτι άλλο (ίσως γιατί είναι κουραστικό), πέρα από τον εαυτό του … ανοιχτό βιβλίο, ας πούμε!2 Γιατί σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ενας βιβλιολάτρης που σέβεται τον εαυτό του, δεν τον πειράζει  αν οι άλλοι γύρω του είναι ακόμα στο στάδιο «ωρίμανσης» δηλαδή μπορείς να του εμπιστευτείς όλα όσα ονειρεύεσαι και όχι μόνο δεν θα σε κριτικάρει άλλα θα σε παροτρύνει να τολμήσεις όσα φοβόσουν μέχρι τώρα.3 Γιατί πάντα έχουν κάτι να σου μάθουν, έστω μια μικρή “άχρηστη” πληροφορία της ημέρας! Τους αρέσει να μοιράζονται όσα γνωρίζουν και να τα συζητούν με άλλους γιατί ακόμα κι αν έχουν αναλύσει ένα θέμα στο έπακρο ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι. Ίσως δεν υπάρχει τίποτα πιο ερωτικό από μια καλή συζήτηση και ένα καλό λεξιλόγιο.4 Γιατί μας βλέπουν σαν ένα βιβλίο- πρόκληση. Για τον βιβλιοφάγο είσαι ένα άγνωστο, αδιάβαστο βιβλίο και δεν βλέπει την ώρα να μελετήσει κάθε πλευρά του εαυτού σου, όπως επίσης περιμένει να κάνεις και εσύ γι αυτον!5 Γιατί ξέρεις πώς να τους ευχαριστήσεις. Όταν έχεις να πεις τόσα πολλά σε κάποιον και δεν μπορείς,  χάρισε του ένα βιβλίο! Θέλεις να χαρεί; Πήγαινε τον μπροστά από μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου, σίγουρα θα κάνει σαν παιδάκι σε ζαχαροπλαστείο, ακόμα και να μην έχει λεφτά,  θα μπει μέσα να ρίξει μερικές ματιές. 


Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει. Carlos Ruiz Zafon6 Γιατί δεν θα σου γίνουν «τσιμπούρια». Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να απομονώνεται για λίγο. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στον βιβλιοφάγο, που του αρέσει να μένει μόνος του και διαβάζει για να νιώσει κάποια ελπίδα. Μπορεί να μην είσαι το κέντρο του κόσμου του, εκείνη τη στιγμή όμως θα το εκτιμήσεις αργότερα. Επίσης τι πιο όμορφο από το να είναι δυο άτομα σε ένα δωμάτιο, να κάνουν διαφορετικά πράγματα κι όμως να είναι μαζί!Αν διαβάζεις μόνο τα βιβλία που διαβάζουν όλοι οι άλλοι, μπορείς να σκέφτεσαι μόνο ότι σκέφτονται όλοι οι άλλοι.  Haruki Murakami


Don't Forget: 
Google+ 
Facebook 
 

Για το Mycampus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου