"Τις Μικρές Ωρες" H. Murakami

26.11.14
Η  ιστορία του βιβλίου ξεκινάει σε ένα εστιατόριο κάπου στο Τόκιο, στις 11:56 μ.μ. οπού εκεί η Μάρι, μια νεαρή κοπέλα αποφάσισε να περάσει όλη τη νύχτα της έξω από το σπίτι – ο λόγος που παραμένει έξω, δεν είναι ξεκάθαρος.
Η Μάρι λοιπόν, πίνει τον καφέ της και διαβάζει ήσυχα ένα βιβλίο, γεγονός που δεν θα διαρκέσει για  πολύ, αφού το τραπέζι της θα γίνει το κέντρο της ιστορίας κι ενώ εκείνη δεν ενδιαφέρεται να αναμιχθεί σε τίποτα, δεν θα καταφέρει να παραμείνει αμέτοχη.

Από την άλλη πλευρά, μας παρουσιάζει την Ερι, η αδερφή της Μάρι ή όπως την ονομάζει και ο ίδιος ο συγγραφέας η Ωραία Κοιμωμένη. Σ αυτό το σημείο ο Μουρακάμι μας παρασέρνει σε ένα κόσμο που τα όρια μεταξύ πραγματικού και ονειρικού, είναι ασαφή όμως αυτό μόνο αρνητικά συναισθήματα δεν μας αφήνει!  Εξάλλου ο Χαρούκι μας έχει συνηθίσει σε μια άκρως σκηνοθετική γραφή και σ αυτή τη περίπτωση μας αποκαλύπτει βαθμιαία τους χαρακτήρες, κατά τη διάρκεια της δράσης τους!
Το χαρακτηριστικό είναι πως η ιστορία ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκείνες τις ώρες που ο ορθολογισμός και η ατομικότητα μας εξασθενεί, χάνουμε την διαφορετικότητα και μετατρέπονται όλα αυτά σε συλλογική συνείδηση!
«… Το μυθιστόρημα αυτό του Μουρακάμι είναι μια αφήγηση που σε υπνωτίζει και ταυτόχρονα, μια διαφορετική ανάγνωση του χρόνου. Ζητά την ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό και τον Άλλο, ανάμεσα στην αυτοσυνείδηση και την αλληλοκατανόηση, την σκέψη, την συμπάθεια και την αγάπη.»

Με τη φωνή του Χαρούκι Μουρακάμι.  

Η μουσική αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της ζωής μου. Οποτε γράφω ένα μυθιστόρημα η μουσική κατά κάποιον τρόπο γλιστράει στο κείμενο. Στις “Μικρές ώρες”, το τραγούδι “Five Spot After Dark” του  Curtist Fuller «έπαιζε» συνεχώς στο μυαλό μου. Η μουσική δίνει φτερά στη φαντασία μου. Συνήθως μου αρέσει να ακούω σε χαμηλή ένταση Μπαχ, Τέλεμαν και παρόμοιους. 

Don't Forget: 
Google+ 
Facebook  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου