Αλήθεια ή Ψέμα;

4.2.15
Σε μια έρευνα βρέθηκε ότι ανάμεσα σε 242 άτομα το 64% έλεγε 2 με 3 ψέματα κάθε 10 λεπτά, αρκετά τρομακτικό. Σε έναν διάλογο, λιγότερο αξιόπιστα είναι τα λόγια παρά οι κινήσεις. Την ίδια στιγμή που λέμε ψέματα το υποσυνείδητο λειτουργεί ανεξάρτητο, με αποτέλεσμα να μας προδίδει με διάφορες κινήσεις, κάποιες φορές  κάνουμε τις λεγόμενες «μεγάλες κινήσεις» όπως να καλύπτουμε το στόμα με το χέρι μας κι άλλες φορές τις «ανεπαίσθητες κινήσεις» που μπορεί να είναι κάποιος σπασμός στο πρόσωπο. Τις πρώτες οι «επαγγελματίες» ψεύτες, όπως είναι οι δικηγόροι, οι πολιτικοί, ξέρουν να τις ελέγχουν, όμως είναι αδύνατο να αποφύγουν τα μικρο-σήματα.

«Η καλύτερη πολιτική είναι να λες  πάντα την αλήθεια… εκτός βέβαια κι αν είσαι υπερβολικά καλός ψεύτης». Τ. Κ. Τζερομ

Η αλήθεια είναι ότι η φύση ευνοεί της γυναίκες. Έχουμε την ικανότητα  να διαβάζουμε τα συναισθήματα και κατ΄επέκταση να λέμε και τα πιο πειστικά ψέματα σε σχέση με τον άντρα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άντρας μπορεί να πει ένα ψέμα όπως: «Κοιμόμουν», ενώ η γυναίκα θα χρησιμοποιήσει ένα πιο περίπλοκο.
Εξάλλου όπως έχει αποδειχθεί από τη φύση, η γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί πιο εύκολα τι θέλει το παιδί της στα πρώτα του χρόνια. Αυτό που αποκαλούμε «γυναικείο προαίσθημα», στην ουσία είναι η  αίσθηση ότι κάποιος μας λέει ψέματα, δηλαδή τα λεγόμενα του δεν συμφωνούν με τις κινήσεις του. Σε μια μελέτη, έδειξαν σε άντρες και γυναίκες ταινίες μικρού μήκους, χωρίς ήχο, στις οποίες μιλούσε ένα ζευγάρι, αργότερα ζήτησαν από τους υποψήφιους να τους εξηγήσουν τι συνέβαινε: οι γυναίκες να είχαν ερμηνεύσει την υπόθεση με ακρίβεια 87% ενώ οι άντρες με 42%.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω ένα ψέμα μπορεί να συνοδεύεται από κάποια έντονη κίνηση όπως: Το τρίψιμο του ματιού, το άγγιγμα της μύτης, η κάλυψη του στόματος, το ξύσιμο του λαιμού, η απομάκρυνση του βλέμματος. Όμως δεν θα έπρεπε να καταδικάζουμε την κάθε κίνηση ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως σύνολο, δηλαδή θα πρέπει να υπολογίσουμε την κατάσταση, το άτομο και τα λεγόμενα του. Για παράδειγμα, αν κάποιος καλύψει το στόμα του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λέει και ψέματα, μπορεί να κρύβει κάποιες πληροφορίες ή ακόμα να πιστεύει πως του κρύβουν πληροφορίες.  

«Ο καλός ο ψεύτης, πρέπει να έχει και καλή μνήμη!»


Τέλος, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιον κώδικα,  δεν είναι εφικτό να καταλάβουμε με ακρίβεια όταν μας λένε ψέματα, γιατί μπορεί ο συνομιλητής μας να χρησιμοποιήσει εκούσια τις αντίστοιχες «κινήσεις ειλικρίνειας» για να μας παραπλανήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου