Η Yoga στη ζωή μας.

8.4.15

Τι είναι Yoga;
Yoga στην ουσία σημαίνει ένωση του σώματος με το πνεύμα. 
Σήμερα, ένα ποσοστό ανθρώπων είναι λίγο διστακτικό απέναντι της, έχοντας μια λανθασμένη άποψη ότι σχετίζεται με θρησκεία, επειδή προέρχεται από την Ινδία. Ωστόσο δεν πρόκειται γι αυτό, αλλά για φιλοσοφία- στάση ζωής.
Πλέον η γιόγκα βασίζεται στους αφορισμούς του Πατάντζαλι, τα “Yoga Sutras” που βασίζεται στην “οκλαπλή οδό”. Πολλοί την χρησιμοποιούν σαν άσκηση γυμναστικής, όμως ο πραγματικός της σκοπός όπως αναφερθήκαμε παραπάνω είναι ο συνδυασμός εξάσκησης, μυαλού και σώματος.

Γιατί κάνω yoga – η πρώτη επαφή.


Δεν είναι ανάγκη να κρύβομαι πλέον, η αλήθεια είναι ότι με γυμναστήρια, δίαιτα, αθλητισμό δεν τα πήγαινα καλά, παρ’ όλου που προσπάθησα αρκετά από μικρή δεν κατάφερε να με γοητεύσει κάτι. 

Έτσι η πρώτη συνάντηση Νατάσσας – yoga έγινε πριν ενάμιση χρόνο περίπου, που ξεκίνησα από περιέργεια για τη “yoga γέλιου” – και μόνο που θυμάμαι εκείνο το μάθημα, με πιάνουν τα γέλια- και προφανώς με κέρδισε,  έληξε 0-1!  

Οι λόγοι για να βάλει κάποιος τη γιόγκα στο πρόγραμμα του είναι πολλοί, οι δικοί μου είναι οι εξής…


1 Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου αρέσει η πίεση, θέλω ότι είναι κάνω, να γίνεται με τους δικούς μου ρυθμούς και με ησυχία, κάτι που δεν μπορώ να βρω στα γυμναστήρια. 


2 Είναι ένα  βολικό χόμπι, τι πιο απλό από το να στρώσω, με χάρη το στρωματάκι μου και να κάνω τον ελεύθερο μου χρόνο; Με χαλαρώνει και ιδιαίτερα όταν κάνω τις πρωινές ώρες, μου δίνει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα. 


3 Επειδή τα στούντιο έχουν αρχίσει και ξεφυτρώνουν παντού, έχουν αρκετό κόσμο και μπορείς να γνωρίσεις νέα άτομα. Προσωπικά, σε κάθε μάθημα συναντούσα άτομα διαφόρων ηλικιών, κάποιοι είχαν άλλη κουλτούρα, άλλους λόγους που έκαναν γιόγκα… και πάρα πολύ γέλιο. 


4 Γυμνάζει όλους τους μύες του σώματος αλλά και τα εσωτερικά όργανα, με την αναπνοή που τα κινεί και τα οξυγονώνει. Η στάσεις δυναμώνουν το σώμα και προσφέρουν στο σώμα αντοχή, ευλυγισία και ισορροπία.


5 Επίσης δεν χρειάζεται να έχεις ευλυγισία. Διότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να μάθουμε να ελέγχουμε την αναπνοή μας, δηλαδή να αναπνέουμε βαθιά έτσι ώστε να οξυγονώνεται κάθε κύτταρο. Η ευλυγισία και η ισορροπία έρχονται πολύ σύντομα! 

6 Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις. Άλλη η yoga της χαλάρωσης κι άλλη της αντοχής.

7 Για να απελευθερώσεις τα συναισθήματα σου. Στο τέλος, μένουμε καθιστοί ή ξαπλώνουμε και σκεφτόμαστε διάφορα που μας κάνουν χαρούμενους, προσπαθούμε να διώξουμε τις άσχημες σκέψεις επομένως και το άγχος – πάντα με την κατάλληλη μουσική ατμόσφαιρα! 


8 Γιατί σου δίνει αυτοπεποίθηση, όπως και κάθε άσκησης. Νιώθεις πιο όμορφος, πιο άνετος και ευχάριστος. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πνιγμένοι από το στρες και τις ανασφάλειες. 

9 Τέλος, εκτός ότι βοηθάει στην καρδιά και στα οστά, ενισχύει το μυαλό μας. Επειδή θέλει προσπάθεια να μείνεις συγκεντρωμένος σε ένα σημείο, αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνει την μνήμη.

Ποια yoga σου ταιριάζει;
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η yoga είναι για όλους μικρούς, μεγάλους, άντρες, γυναίκες… Έτσι έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το πρόγραμμα των ασκήσεων ανάλογα με τις επιθυμίες σου.


 Πιο συγκεκριμένα…
1 Χαλάρωση και ζωτικότητα -  Hatha Yoga.
Είναι το “πρώτο βήμα”. Πρόκειται για ήπιες, εύκολες ασκήσεις για να γνωρίσεις την yoga. Είναι ιδανική για όσους δεν έχουν ευλυγισία γιατί μπορείς να διαμορφώσεις τον ρυθμό εκτέλεσης. Ταιριάζει σε όλους, για να ξεμπλοκάρουν το σώμα τους και να εξισορροπήσουν τις ενέργειες του.  2 Άσκηση – Vinyasa Yoga.
Κατάλληλη για όσους θέλουν μια πιο δυναμική τεχνική. Οι ασκήσεις γίνονται με πιο έντονο και αρμονικό ρυθμό ενώ το μυαλό και η ψυχή ηρεμούν.

3 Αντοχή και ευλυγισία – Ashtanga Yoga.
Εδώ ανεβαίνει ο πήχης, αναφέρεται σε άτομα που θέλουν να εκτονωθούν και να χαλαρώσουν μέσα από δυναμικές ασκήσεις. Να σημειώσω ότι αν ενδιαφέρεται κάποιος με προβλήματα υγείας θα χρειαστεί να συνεννοηθεί με τον δάσκαλο.

4 Ελαστικότητα – Iyengar Yoga.
Αυτή η τεχνική επικεντρώνεται περισσότερο στην ανατομία του σώματος. Γι αυτό και προσπαθεί σε όλες τις ασκήσεις να πετύχει την απόλυτη ευθυγράμμιση. Είναι καλή επιλογή για τους αρχάριους και για όσους έχουν προβλήματα υγείας όπως άσθμα, ρευματισμούς, δισκοπάθεια κτλ.


5 Απώλεια βάρους – Hot Yoga.

Η συγκεκριμένη πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία. Αν και είναι κατάλληλη και για τους αρχάριους σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται για λόγους υγείας (σε περίοδο εγκυμοσύνης, σε υπερτασικούς κ.α) 

6 Yoga για εγκύους

Πρόκειται για ήπιες ασκήσεις και με τον τρόπο αυτό μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το σώμα κατά τη διάρκεια του τοκετού.«Προτού να ασκηθείτε στην Ashtanga, η θεωρία είναι άχρηστη. 
Αφότου έχετε ασκηθεί, η θεωρία είναι προφανής» David Williams.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου