Αγαπάμε κάθε τι κλασικό!

1.9.15
Μια από τις πιο χαλαρωτικές στιγμές της ημέρας είναι όταν ανοίγεις το καινούργιο βιβλίο, το ατσαλάκωτο. Τότε αρχίζει μια νέα ιστορία και μια νέα πραγματικότητα για σένα. Μερικά βιβλία όμως θα μείνουν στην ιστορία, για το δίδαγμα, τα συναισθήματα που μας προσέφεραν. Ασφαλώς δεν θα μπορούσαν να μπουν όλα σε μια λίστα ή ακόμα πιο δύσκολο μου ήταν να επιλέξω ένα αριστούργημα από κάθε συγγραφέα. Παρ’ όλα αυτά, παρακάτω σας παρουσιάζω έξι κλασικά βιβλία που φιλοξενεί κάθε βιβλιοθήκη.

1 . Περηφάνια και προκατάληψη- Jane Austen (1813)
Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές ιστορίες, που η γοητεία της ίσως να βρίσκεται στο γεγονός πως μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά από τον καθένα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, αρχικά είχε απορριφθεί χωρίς καν να διαβαστεί όμως αργότερα η Τζέιν Όστεν το αναθεώρησε αλλάζοντας τον τίτλο του- ίσως σήμερα να ακούγεται λίγο κλισέ.
Βρισκόμαστε στο σπίτι της οικογένειας Μπένετ, εκεί ζουν οι κυρία και ο κύριος Μπένετ με τις πέντε ανύπαντρες κόρες του. Η επιθυμία της κυρίας Μπένετ να παντρέψει τις κόρες της, μεγαλώνει με την άφιξη του κύριου Μπίγκλευ, ένας νεαρός, όμορφος και αρκετά πλούσιος ώστε να παντρευτεί την μεγαλύτερη κόρη και ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει έναν μελλοντικό, καλό γάμο για τις υπόλοιπες κόρες. Ο έμπιστος φίλος του Μπίγκλευ, ο Ντάρσυ θα χαλάσει αυτό το προξενιό ενώ αργότερα ο ίδιος θα ερωτευτεί την δεύτερη σε σειρά κόρη της οικογένειας, την Ελίζαμπεθ. Δυστυχώς όμως η Ελίζαμπεθ φαίνεται να δείχνει για τον Ντάρσυ κάποια προκατάληψη…

2 .  
Η Φόνισσα- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1903)
Η Φόνισσα είναι ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα, μέσα από αυτό ο Παπαδιαμάντης προσπαθεί να μας δείξει ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο αγγίζει τον σημερινό άνθρωπο.Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Χαδούλα ή αλλιώς η Φράγκισσα, είναι μια γυναίκα μεγάλη σε ηλικία και αρκετά βασανισμένη αφού σ’ όλη της, την ζωή θα υπηρετούσε κάποιον. Ύστερα από σκέψη για το τι έχει ζήσει, τι της έχει προσφέρει η ζωή αποφασίζει να βοηθήσει τα μικρά κορίτσια, με ποιον τρόπο; Σκοτώνοντας τα, από την παιδική ηλικία. Πρώτο θύμα η άρρωστη εγγονή της, που αποφασίζει να την λυτρώσει από τα μελλοντικά καθήκοντα- βάσανα της, με τον θάνατο.

3 . Η δίκη – Φραντς Κάφκα (1925)
Φραντς Κάφκα ή αλλιώς ένας χαρισματικός συγγραφέας, ικανός να σε μεταφέρει σε τόπους πέρα από την λογική.
Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό – έτσι νόμιζε τουλάχιστον ο κύριος Κ.- και ο Γίοζεφ Κ. περίμενε το πρωινό του, όμως αντί γι’ αυτό εμφανίστηκαν μερικοί άνθρωποι της αστυνομίας κατηγορώντας τον για κάτι που δεν θα μπορούσα να σας αποκαλύψω. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου η αγωνία κορυφώνεται, σε κάθε κεφάλαιο ο πρωταγωνιστής κάνει μια νέα προσπάθεια για να βρει λύση στο πρόβλημα του.

4 . Η λάμψη- Stephen King (1977)
Για τον Stephen King, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός μετρ του τρόμου! Με την «Λάμψη» να εκτοξεύεται στα ύψη κυρίως μετά την ταινία του Stanley Kubrick.Η υπόθεση ξεκινάει στο ξενοδοχείο «Θέα», ομολογουμένως το ομορφότερο από άποψη φυσικής ομορφιάς, θα φιλοξενήσει την οικογένεια Τόρανς τον Τζακ και την Γουέντι με τον πεντάχρονο γιό τους Ντάνι. Ο Τζακ εκεί θα βρει ένα καταφύγιο για να ξεφύγει από την δυστυχία τους, η Γουέντι μια ευκαιρία για να «δεθεί» ξανά η οικογένεια. Ενώ ο Ντάνι θα δει περισσότερα απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Ο πεντάχρονος Ντάνι έχει την ικανότητα να βλέπει οράματα σε άδεια δωμάτια και να νιώθει το κακό να πλησιάζει, μήπως τελικά πρόκειται για κατάρα; Το σίγουρο είναι ότι όσοι προτιμήσουν να δουν πρώτα την ταινία ίσως να μην νιώσουν την αγωνία που προκαλεί, διαβάζοντας το βιβλίο. RedruM.
5. Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας – Gabriel Garcia Marquez. (1985)
Ένα βιβλίο γραμμένο από τον Νομελίστα συγγραφέα που μαζί με το βιβλίο του «100 χρόνια μοναξιά» αποτελούν αγαπημένα βιβλία. Να σημειωθεί ότι ο Garbriel Carcia Marquez, βραβεύθηκε με το Νόμπελ, πριν την κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου.
Η ιστορία αρχίζει με μια απλή, καθημερινή ημέρα για τον Αρίσα που δουλεύει στις παραδόσεις του ταχυδρομείου, εκείνη την ημέρα θα γνωρίσει την νεαρή συνομήλικη του Δάσα και θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα (ύστερα από μερικούς δισταγμούς της Φερμίνα Δάσα). Όμως ο πατέρας της, θα τους αλλάξει τα σχέδια αφού δεν συμφωνεί με αυτόν τον έρωτα και μετακομίζουν από την πόλη για μερικά χρόνια. Ο καιρός όμως κυλάει δύσκολα για τον Αρίσα, ανίκανος να αγαπήσει άλλη γυναίκα, κάνει πολλές παροδικές σχέσεις. Εν τω μεταξύ η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, επιστρέφει μετά από καιρό στην πόλη παντρεμένη με έναν γιατρό και έτσι αρνείται να βρεθεί με τον έρωτα της ζωής της, διότι δεν θα ήταν σωστό για μια παντρεμένη γυναίκα και ειδικά εκείνης την εποχής. Οι δυο ερωτευμένοι συνεχίζουν να ζουν στην ίδια πόλη αλλά μακριά ο ένας από τον άλλον, μέχρι που ένας θάνατος θα ανατρέψει το φινάλε της  ιστορίας…
6 . Ο Ξένος – Albert Camus (1998)
Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Μερσώ, ένας έξυπνος και ελκυστικός άντρας αλλά ξένος, απομακρυσμένος από τους θεσμούς της κοινωνίας και της θρησκείας, αντικοινωνικός με (μερικές) επιφανειακές σχέσεις. Αργότερα μετατρέπεται σε εγκληματίας… κατά λάθος! Στην φυλακή λοιπόν βλέπει την ζωή του, σαν κάποιος τρίτος, σκέφτεται την οικογένεια του, τον δεσμό του με την Μαίρη, πως έχει ζήσει και το πώς θα μπορούσε να είχε ζήσει. Ο Καμύ μας αφήνει ξαφνιασμένους με την αδιαφορία του ήρωα, για την ίδια του τη ζωή. Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται ως «σταθμός».

Για το Newsfilter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου