Η δύναμη της φαντασίας

1.10.15
Ο Henry David Thoreau, υποστήριζε πως αν έχεις κτίσει κάστρα στον αέρα, η δουλειά σου δεν πήγε χαμένη. Εκεί θα πρέπει να  είναι. Τώρα βάλε τα θεμέλια από κάτω τους!
Η φαντασία, για τον άνθρωπο είναι μια δραπέτευση  από την πραγματικότητα. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι το κίνητρο, η τροφή για την πραγματικότητα. Αλλιώς νομίζω δεν θα ήταν ένα από τα πρώτα εφόδια του ανθρώπου. Επιλέγοντας ένα επάγγελμα που βασικό του "εργαλείο" είναι η φαντασία, κατάλαβα πόσο λίγο χρόνο αφιερώνουμε σ’ αυτή καθημερινά, λίγη ώρα; Ίσως και καθόλου!
Άρχισα να το συνειδητοποιώ στην εφηβεία μου, μετά από μια συζήτηση με έναν καθηγητή, όταν του εξηγούσα πως προτιμώ να παρακολουθήσω ένα μάθημα που θα μου αναπτύξει την φαντασία. Η αντίδρασή του, σαν να μου έλεγε «εντάξει θα σου περάσει» με έκανε να καταλάβω ότι η φαντασία “γεννιέται” και “πεθαίνει”, στην παιδική ηλικία!
Η επιβεβαίωση ήρθε, πριν δυο χρόνια περίπου. Με την ομιλία του Ευγένιου Τριβιζά, στην οποία αναφέρει μια μελέτη που έγινε σχετικά με την δημιουργική σκέψη, για την μέτρηση της χρησιμοποίησαν πολλά αντικείμενα, κυρίως συνδετήρες. Το ερώτημα που έθεσαν ήταν: «Σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμος ένας συνδετήρας;», σε όποια μορφή και σε σχέση με όποιο άλλο αντικείμενο ήθελαν. Η έρευνα ήταν διαχρονική, αξιολόγησαν τα ίδια άτομα σε διαφορετικές ηλικίες και τα αποτελέσματα που είχαν ήταν τα εξής: Το ποσοστό των παιδιών πέντε ετών που βρήκαν πάνω από 148 τρόπους χρήσης, ήταν 98%. Αργότερα σε ηλικία 10 ετών το ποσοστό φτάνει μόλις το 50% και τέλος οι ενήλικες, σκέφτονται μόνο μια χρήση, για να κρατάει τις σελίδες.

Το να έχει κάποιος γνώση αλλά να μην διαθέτει φαντασία, είναι σαν αν ξέρει πως να πετάει αλλά μην έχει φτερά. Εξάλλου στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει και ο Τριβιζάς στο βίντεο παρακάτω, η φαντασία, το παραμύθι προηγείται. Η πραγματικότητα έπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου