Μαθήματα ζωής από τον Χ. Μουρακάμι

18.10.15
Όταν αρχίζουν, οι βροχές να μπαίνουν στο καθημερινό μου πρόγραμμα, θυμάμαι την εποχή που είχα διαβάσει, για πρώτη φορά, το αγαπημένο μου βιβλίο, το «Νορβηγικό Δάσος» από τον Χαρούκι Μουρακάμι. Ομολογώ πως για λίγους μήνες  το διάβαζα ξανά και ξανά. Έτσι έγινε και ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.
Ο Χαρούκι Μουρακάμι γεννήθηκε στο Κυότο το 1949, όμως έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Κόμπε, οι γονείς του δίδασκαν Ιαπωνική λογοτεχνία. Από την παιδική του ηλικία ο Μουρακάμι είχε επηρεαστεί αρκετά από την Δυτική κουλτούρα, αυτός είναι και ο λόγος που ξεχωρίζει από τους άλλους  Ιάπωνες συγγραφείς.  Σπούδασε θεατρικές τέχνες στο πανεπιστήμιο στο Τόκυο και λίγο πριν τελειώσει τις σπουδές άνοιξε με την γυναίκα του, Γιόκο ένα καφέ τζαζ μπαρ – πολλοί ήρωες στις ιστορίες του, δείχνουν να εκτιμούν την τζαζ και την ροκ μουσική.
Η μουσική είναι χαρακτηριστικό του Μουρακάμι, αφού πολλά από τα μυθιστορήματα του έχουν μουσικά θέματα, τίτλους που παραπέμπουν σε κλασική μουσική και τίτλους από γνωστά τραγούδια.
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική.
Αν ακόμα δεν έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο του, προτείνω το «Κουρδιστό πουλί» και το «Νορβηγικό δάσος».


Οχτώ μαθήματα ζωής από τον Χαρούκι Μουρακάμι:
  • Αν διαβάζεις μόνο τα βιβλία που διαβάζουν όλοι οι άλλοι, μπορείς να σκέφτεσαι μόνο ό,τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι.
  • Ονειρεύομαι. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αυτό είναι το μόνο σωστό πράγμα που κάνω.
  • Οι ψυχές των ανθρώπων είναι σαν βαθιά πηγάδια. Κανένας δεν ξέρει τι υπάρχει στον πάτο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μαντεύεις κρίνοντας από αυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια κάπου-κάπου.
  • Ό,τι κι αν είναι αυτό που ψάχνεις, δεν θα έρθει με τη μορφή που το περιμένεις.
  • Δυστυχώς το ρολόι δουλεύει, οι ώρες περνούν. Το παρελθόν αυξάνεται, το μέλλον υποχωρεί. Οι δυνατότητες μειώνονται, οι τύψεις συσσωρεύονται.
  • Η σιωπή, ανακάλυψα, είναι κάτι που μπορείς να το ακούσεις.
  • Ξόδεψε τα λεφτά σου σε πράγματα που μπορείς να αγοράσεις με λεφτά. Ξόδεψε το χρόνο σου σε πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις με λεφτά.
  • Η ζωή δεν είναι σαν το νερό. Τα πράγματα στη ζωή δεν κυλούν απαραίτητα από την πιο σύντομη διαδρομή.

Είχε δηλώσει ότι καθώς έγραφε το "After Dark", το "Five spot after dark" του Curtis Fuller, "έπαιζε" συνέχεια στο μυαλό του.


Για το Newsfilter.gr

2 σχόλια: