Όλα όσα μου έμαθε το Tedx University of Macedonia 2015

10.11.15
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το Tedx University of Macedonia, για το οποίο προσωπικά ήμουν αρκετά ανυπόμονη! Πριν όπως αρχίσω την παρουσίαση, θεώρησα σωστό να μιλήσω λίγο για το τι είναι το Tedx, να περιγράψω όλα όσα είδα, για να σε βάλω στο mood και σένα που δεν έχεις πάει ακόμα!
Τι είναι λοιπόν το TEDX; Είναι ένα μια βαρετή ομιλία, που εγώ θα είμαι αναγκασμένη να κάτσω σε μια άβολη καρέκλα για ώρες και να κάνω πως καταλαβαίνω αστροφυσική; Ακριβώς… το αντίθετο!
Μόνο δυσαρεστημένα πρόσωπα δεν βλέπεις εκεί, θα το χαρακτηρίσω Festival. Στην ουσία ακούς κάποιους ανθρώπους που μέσα σε είκοσι λεπτά, σου παρουσιάζουν: ποίοι είναι, πάνω σε ποιο έργο δουλεύουν- πως έφτασαν εκεί και από ποια σκοπιά κοιτάζουν την ζωή. Το θέμα αυτή τη φορά ήταν "Blind Spot" ή αλλιώς "Οι οπτικές γωνίες". Δεν πρόκειται λοιπόν να ακούσεις τα ίδια πράγματα από διαφορετικά στόματα, θα ακούσεις διαφορετικές γνώμες που όλες όμως έχουν κοινό άξονα την καινοτομία και να σου δώσουν τροφή για σκέψη! 
 Το συγκεκριμένο tedx πραγματοποιήθηκε στον “ιστορικό” Μύλο. Αφού έκανες την εγγραφή σου και έπαιρνες το σακίδιο του Blind Spot- γεμάτο λιχουδιές και άλλα καλούδια- μπορούσες να περιτριγυρίσεις τον χώρο, να γνωρίσεις κόσμο από διάφορα μέρη,  να πάρεις το πρωινό σου και να δοκιμάσεις διάφορα προϊόντα που ήταν διαθέσιμα (καφέδες, γλυκά, snacks). Σε κάθε διάλειμμα, σου είχαν και κάτι νέο για να μην βαρεθείς ποτέ! 

«Η συνεχής προσωπική αναζήτηση, καθώς και η δεκτικότητα στην αποδοχή του διαφορετικού αποτελούν το εφαλτήριο της αναζήτησης και τις ανακάλυψης μιας νέας οπτικής. Προαπαιτούμενο όλων είναι το πάθος για ζωή και η θέληση να αφουγκραστεί κανείς τα ερεθίσματα γύρω του, προκειμένου να αδράξει κάθε ευκαιρία που υψώνεται μπροστά του. Να ακολουθήσει νέα μονοπάτια γνώσης.» Tedx University of Macedonia.

Παρουσιαστής του event  ήταν ο τραγουδιστής Ζακ Στεφάνου, που το ξεχωριστό του χιούμορ, μας “μετέφερε” από την μια ομιλία στην άλλη!

Session 1. Behind the shadows. 

Πρώτος μίλησε ο Κώστας Καρπούζης- ερευνητής στο Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Υπολογιστικών συστημάτων (ICCS). Δεν ήταν όμως μόνος του,  τον συνόδευσε ένα συμπαθητικό, ανθρωπόμορφο ρομπότ, ο Νάο! Μας εξήγησε πως με την υπολογιστική ισχύ που έχουμε στην διάθεση μας και τους αισθητήρες εικόνας, φωνής και βιωσιμότητας, τα ρομπότ μπορούν να “σκέφτονται”, να σχεδιάζουν και να ενεργούν πριν από εμάς. Έτσι θα μπορούμε να εκτιμήσουμε καταστάσεις διαβάζοντας, ακούγοντας και βλέποντας  αυτά που κάνουν οι άνθρωποι. Μ’ αυτό θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ατυχήματα  ή ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τις απόψεις τους, για λόγους marketing
Το κλειδί για την αποτελεσματική λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης, είναι: τα καλά ορισμένα πλαίσια που θέτουμε. Κλείνοντας ο Κώστας Καρπούζης, έθεσε το ερώτημα:«Μήπως τελικά αυτό που πρέπει να φοβόμαστε δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη αλλά η φυσική ανοησία;» 
Δες εδώ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τελικά γιατί το 70% της Ελλάδας, δεν πηγαίνει τα μουσεία; ο Ανδρέας Φατούρος- ερευνητής ανάπτυξης, επιμελητής περιεχομένου και συνιδρυτής του Clio Muse, μας απάντησε στο τι φταίει που δεν τα επισκεπτόμαστε: Από την μια πλευρά, τα μουσεία επιμένουν σε δύσκολες ορολογίες που ο επισκέπτης δεν γνωρίζει και έχουν σαν αποτέλεσμα οι επισκέπτες να νιώθουν βαρεμάρα, ενοχές και τύψεις που δεν καταλαβαίνουν.Έτσι, η πρόταση του Αντρέα Φατούρου ήταν ότι θα έπρεπε τα μουσεία να εξηγούν τα εκθέματα σαν μικρές ιστορίες, ώστε να είναι πιο κατανοητά στον κόσμο. Καταλήγοντας αναφέρει: «Το “Blind spot” της τέχνης μπορούμε να πούμε, ότι είναι το ίδιο το ερέθισμα που μας δημιουργείται, βλέποντας ένα έργο..».
------------------------------------------------------------------------
Στην συνέχεια γνωρίσαμε τον Alexander Remizov- αρχιτέκτονας, REMIstudio. Μας μίλησε για την σύγχρονη αρχιτεκτονική  η οποία θα συνδυάζει: την δική μας προστασία από τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα, με την προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις πλωτές πόλεις, που σίγουρα σήμερα μας φαίνεται ένα αρκετά μακρινό σενάριο, όμως μήπως είναι και μια λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Αρχικά μας έδειξε πόλεις που ήδη συνυπάρχουν με το νερό, έπειτα είδαμε και μας εξήγησε  πως θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι στο μέλλον, που θα  είναι σε θέση να αξιοποιεί την παλιρροιακή και ηλιακή ενέργεια.

Δες εδώ.
------------------------------------------------------------------------
Ο Μάκης Καλαράς- Αθλητής, Αργυρός Παραολυμπιονίκης, ξεκίνησε λέγοντας ότι μέσα σε μια μέρα, κατάφερε να δώσει ένα μάθημα στην οργάνωση και να τοποθετήσουν ράμπα την ημέρα του Tedx. Σίγουρα όμως μας έδωσε ακόμη δυο βασικά μαθήματα, μέσα στα λίγα λεπτά που τον γνωρίσαμε. Πρώτον ότι πρέπει να πάψουμε να δημιουργούμε προβλήματα και να βρίσκουμε δικαιολογίες ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, να τολμάμε, να ρισκάρουμε, να ζούμε! Το δεύτερο μάθημα, ήταν να μπούμε για λίγο στη θέση των ανθρώπων που έχουν κάποια αναπηρία και να δούμε τις δυσκολίες τους.
Μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία στα extreme sports αλλά και την δημιουργία διάφορων κέντρων που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν άτομα με κινητικά προβλήματα και να προσφέρουν την ευκαιρία για extreme sports. Όπως ανέφερε και ο ίδιος: Όταν δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις (όπως οι ράμπες), καταφέρνουμε να προσφέρουμε extreme sports σε άτομα με αναπηρία και να μοιράζονται αυτές τις στιγμές, με την παρέα τους.

Δες εδώ.


Session 2. Activate impulses

Ο Μιχάλης Σπανός και ο Κωνσταντίνος Κουζουλάκης- Entrepreneus Founders of Parenthesis, μας έδειξαν πως ο καλύτερος συνεργάτης για να μοιραστείς αυτό που σκέφτηκες, αγάπησες και τόλμησες να το επιχειρήσεις επαγγελματικά, είναι ο κολλητός σου. Για να  μετατρέψεις όμως μια φιλική σχέση σε επαγγελματική, προϋποθέτει να αλλάξεις την αντίληψη γι αυτήν, να κατανοήσεις τον άλλον και να είσαι έτοιμος για υποχωρήσεις. Ακόμα και όταν υπάρξουν συγκρούσεις, ο στόχος θα επιτευχθεί. Αρκεί να υπάρχουν κοινά σημεία, τότε στο τέλος ξέρεις πως οι καλές στιγμές ήταν περισσότερες από τις κακές.
Δες εδώ.
---------------------------------------------------------------------
Η Αναστασία Πιστοφίδου- Αρχιτέκτονας, Μέλος του firstVision, μας μίλησε για το Fab Lab και την καινοτομία που μπορεί να υπάρξει από μικρές ομάδες, νέων ανθρώπων από διαφορετικό υπόβαθρο αλλά μιας κοινής κουλτούρας.
Συγκεκριμένα το μπλουζάκι της εταιρίας firstVision, άλλαξε τα δεδομένα των ζωντανών αναμεταδόσεων στον χώρο του αθλητισμού. Όπως εντυπωσιακό ήταν επίσης και το projectThe machine to be another”, που πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, μέσω ενός γιλέκου. Εξάλλου όπως αναφέρει και η ίδια, η τεχνολογία σήμερα είναι προσβάσιμη.

Δες εδώ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πόσο χρόνο έχει ο άνθρωπος για διάβασμα, σήμερα; Ελάχιστο ως καθόλου, σύμφωνα με την ομιλία του Παναγιώτη Ματζούφα- Συνταγματολόγος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Νιώθουμε ότι  πρέπει να επικοινωνούμε συνεχώς, ακόμα κι όταν δεν το έχουμε πραγματικά ανάγκη, γιατί πιστεύουμε ότι αλλιώς δεν υπάρχουμε! Στον σημερινό άνθρωπο οι εικόνες έχουν την δύναμη και την επιρροή, ώστε να του καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι τις κατανοεί, γιατί με την ταχύτητα της και τις τεχνικές της, δεν δίνει χρόνο για σκέψη. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσες ειδήσεις που δεν μπόρεσαν να παρασταθούν ως εικόνα, δεν υφίσταται ως πραγματικότητα; Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα με τον μικρό Αϊλάν, που βρέθηκε στην ακτή και τότε άρχισε να συγκινεί και το προσφυγικό θέμα. Μήπως τελικά, η πραγματική ενημέρωση είναι κάτι που συνεχώς πρέπει να το διεκδικούμε;
Δες εδώ.
---------------------------------------------------------------
Ο Μιχάλης ΚουντούρηςΓελοιογράφος, μας έδωσε τον ορισμό της γελοιογραφίας, μας έμαθε να τις διαβάζουμε και πως θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με την εκπαίδευση. 
Είναι λοιπόν ένα υβρίδιο τέχνης και σάτιρας. Με την ένταξη της, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για την επικαιρότητα, να δίνεται τροφή για σκέψη ώστε να προβληματίζονται, να δημιουργούν και έτσι να αποκτούν κριτική σκέψη και να συναισθάνονται την ελευθερία του λόγου. Μας μίλησε ακόμη για τα αποτελέσματα και τις εντυπώσεις των παιδιών στα σχολεία, πως τα παιδιά εύκολα έμαθαν να διαβάζουν και να κατανοούν τις εικόνες.


Session 3. Discovering new spots.

Την αρχή, του τρίτου μέρους, την έκανε  μέσω skype η κυρία Τόνυ Μαχά Ευαγγελοπούλου- Ψυχολόγος, Ακουστικό-ψυχο-φωνολογός.
Η Ακουστικό-ψυχο-φωνολογία, ασχολείται με τις δυσλειτουργίες της ακρόασης, δηλαδή την δυσκολία της ακουστικής αποκωδικοποίησης, αντίληψης και μνήμης.  Τονίζει πως πρέπει να δοθεί σημασία στο αφτί, τόσο την βρεφική ηλικία- που θα έχει διάφορα οφέλη έπειτα,  όσο και στην τρίτη- διότι ξυπνάει το συναίσθημα, την όρεξη για ζωή.
------------------------------------------------------------------------
Μετά την εξάσκηση του αφτιού, συνέχισε ο Ιωάννης Ν. ΝέστοροςΨυχίατρος, Καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με την “γυμναστική” του εγκεφάλου,  την νευροανάδραση. Η διαδικασία γίνεται με την βοήθεια video games, ο εκπαιδευόμενος καθοδηγεί διαισθητικά, στο παιχνίδι παράγοντας  κύματα του εγκεφάλου. Η νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό, βελτιώνει σχεδόν όλες τις ψυχικές διαταραχές, εκπαιδεύει ικανότητες (όπως είναι η ανάγνωση, η γραφή). Βέβαια με την συγκεκριμένη μέθοδο οι δυνατότητες αυτορύθμισης του εγκεφάλου είναι απεριόριστες.
Δες εδώ.
----------------------------------------------------------------------
Στην συνέχεια ο Γιάννης ΤζαβλόπουλοςManaging director of upgrade, μας μίλησε για το σήμερα και το αύριο των συνεντεύξεων για δουλεία. Πόση σημασία είχε κάποτε ένα απλό πτυχίο, αρκεί μόνο αυτό στις μέρες; Μας συμβούλεψε λοιπόν πριν απ’ όλα είμαστε ειλικρινής, να ξέρουμε ποιες είναι οι  δεξιότητες μας και τι θέλουμε να κάνουμε. Παρουσίασε διάφορα τεστ αξιολόγησης. Όπως υποστήριξε και ο ίδιος στο τέλος, χρησιμοποιώντας το παραμύθι της Αλίκης από την χώρα των θαυμάτων,  «Αυτή είναι η αγορά εργασίας σήμερα, γεμάτη κλειδιά, γλυκίσματα και δηλητήρια».
Δες εδώ.
-----------------------------------------------------------------------
Λίγο πριν τελειώσει το Tedx, ο Νικόλαος Ουρανός- Ειδικός σχέσεων, Ομιλητής και #1 bestselling  βραβευμένος συγγραφέας, μας έδειξε μια άλλη οπτική γωνία του “άλλου μισού”.  Η πίστη της ιδέας αυτής, έχει τρυπώσει στο μυαλό μας από τις ταινίες, τα βιβλία, την κοινωνία. Όμως όταν ψάχνουμε το άλλο μας μισό, το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να παραμείνουμε στο 50% του ολοκληρωμένου εαυτού μας. Τελειώνοντας, μας ζήτησε να ζωγραφίσουμε στα σημειωματάρια μας, τι είναι πραγματικά για μας η αγάπη, και σημείωσε πως ότι και να σχεδιάσαμε είναι σωστό, διότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην αγάπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιάμεσα στις ομιλίες, ο Κώστας Van Dane μας “μοίρασε” μυστήριο με τα ταχυδακτυλουργικά του κόλπα. Ενώ στο δεύτερο μέρος, παρακολουθήσαμε stand up comedy από δυο πραγματικά ταλέντα την Ήρα Κατσούδα  και τον Αντρέα Πασπάτη.
Το event, έκλεισε με ένα μικρό live του Αλέξη Γούδα.Φεύγοντας από το Tedx, όταν σκέφτεσαι όσα άκουσες στην αίθουσα αλλά και όσα έμαθες μέσα από τις συζητήσεις στα διαλείμματα, καταλαβαίνεις ότι η ουσία αυτής της συγκέντρωσης τελικά, είναι να βελτιώσεις ή ακόμα και να αλλάξεις, τον τρόπο σκέψης σου. 

Για το Mycampus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου