"Του κόσμου" τα παράξενα

30.12.15
«Εσείς τι κάνετε εκεί;» Ήταν η ερώτηση που ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση με μια φίλη στο εξωτερικό, έπειτα με έπιασε μια περιέργεια για τα παράξενα έθιμα ή event που έχουν σε κάθε χώρα… Μια ευκαιρία να ξαναμιλήσεις με εκείνον τον φίλο που είχατε χαθεί κι όλας!

Πρώτος σταθμός Ισπανία, “συναντάω” την Άννα που μου λέει πως εκεί τα Χριστούγεννα τρώνε κυρίως θαλασσινά. Την πρωτοχρονιά έχουν ένα έθιμο που ονομάζεται “Las duce uvas”, στο οποίο μόλις χτυπήσει το ρολόι δώδεκα, αρπάζουν τα σταφύλια οι Ισπανοί και για τα πρώτα δώδεκα δευτερόλεπτα τρώνε από μια ρόγα σταφύλι κάθε δευτερόλεπτο.


Τέλος στα Θεοφάνεια, βάζουν στα παπούτσια τους άχυρα και καρότα για τα άλογα των τριών μάγων και έπειτα οι μάγοι τους δίνουν διάφορα δώρα. Να θυμηθώ να πάω του χρόνου Ισπανία!
(Να ευχαριστήσω την Άννα για τις φωτογραφίες που μας έστειλε!) 


Στην Σουηδία από την άλλη αντί για την συνηθισμένη για μας, βασιλόπιτα φτιάχνουν πουτίγκα και για φλουρί κρύβουν ένα αμύγδαλο, το οποίο δεν συμβολίζει την ετήσια καλοτυχία, αλλά σου επιφυλάσσει γάμο μέσα στον χρόνο!

Στο Ελσίνκι, όπως ανέφερε η Σοφία,  λίγες μέρες πριν αν φορούσες ένα χριστουγεννιάτικο καπέλο θα είχες δωρεάν μεταφορικά μέσα. Μια έξυπνη ιδέα για στολίσουν την πόλη και να ωθήσουν τον κόσμο να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι ιδέα!

Πριν συνεχίσω με την Σλοβακία, να σημειώσω ότι για τους “παστρικούς” δεν θα ήταν ο κατάλληλος προορισμός! Αφού ο μεγαλύτερος του σπιτιού, πετάει μια κουταλιά από το παραδοσιακό τους φαγητό στο ταβάνι, όσο περισσότερο τόσο μεγαλύτερη και η σοδιά…

Στην Νορβηγία έχουν τα “Jul” ή όπως αλλιώς τα χαρακτήρισε ο ξενυτεμένος φίλος, τα Χριστούγεννα του γεωργού. Ο Julenissen, ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι, για δώρο και καλή τύχη, στο σπίτι και στο στάβλο.


Στην Βουλγαρία, δεν σηκώνεται κανείς από το τραπέζι αν δεν έχουν τελειώσει όλοι το φαγητό τους. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, εκείνο το βράδυ έρχονται οι πεθαμένοι και τρώνε, έτσι κανένα πιάτο δεν μαζεύεται εκείνη την ημέρα!

Επίσης πετάνε την στάχτη του τζακιού από καρποφόρα δέντρα,  στα χωράφια τους για να τους φέρει μεγαλύτερη σοδειά!

(Να ευχαριστήσω τον Βασίλη για τις φωτογραφίες, που μοιράστηκε μαζί μας!) 

Τέλος, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεστε να περάσετε αξέχαστες γιορτές  και το 2016 να σας φέρει καλοτυχία!

Για το Mycampus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου