Vive la différence!!

16.12.15

Ορισμός: Διαφορετικός, -ή, -ό επίρρ. –ά, που διαφέρει από κάποιον άλλον, αλλιώτικος.


Σκέφτηκα ότι πριν αρχίσω, με τις σκέψεις μου, να δώσω τον ορισμό που δίνεται στο λεξικό για το «διαφορετικό».

Η αφορμή ήταν μια τυχαία συνάντηση, με μια γνωστή παρέα.
Καθώς μιλούσαμε κατάλαβα ότι κάτι μου έλειπε, υπήρχε ένα μοτίβο στην εικόνα που έβλεπα. Οι κοπέλες της παρέας ήταν όμοιες με τις περισσότερες κοπέλες στην καφετέρια, στην σχολή και μ’ αυτές που βλέπω τα σαββατόβραδα. Φορούσαν τα ίδια ρούχα και όλες βαμμένες σαν να βάφτηκαν, από ένα χέρι!
‘Όταν παρατήρησα τους άντρες, αν και εκεί έβρισκα περισσότερες διαφορές εξωτερικά, πάλι υπήρχε το ίδιο μοτίβο.
Έπειτα την στιγμή που συζητούσαμε αντιλήφθηκα ότι τα περισσότερα θέματα, τα είχαμε συζητήσει ξανά. Όχι όμως μ’ αυτή τη παρέα… με μια παρόμοια! Θύμιζε τόσο πολύ με όνειρο σε
retro horror ταινία: διαφορετικοί άνθρωποι, που έχουν δει τις ίδιες ταινίες, έχουν διαβάσει τα ίδια βιβλία και λένε τα ίδια “διαδικτυακά αστεία”… Είμαστε τόσο πολύ «της μόδας»;

Απο την άλλη, η μανία να διαφωνούμε -ανούσια-, με όλα και να πιστεύουμε πως έχουμε μοναδικά προτερήματα, δεν είναι και λογικό.
Το πρώτο βήμα είναι η αποβολή οποιονδήποτε φόβων: Ο φόβος του να είσαι διαφορετικός και ταυτόχρονα να μην έχεις την έγκριση των άλλων. Πάντα θα έχεις την δυσαρέσκεια κάποιων-σε ένα χώρο με 10 αγνώστους σίγουρα δεν θα καταφέρεις να αρέσεις/ταιριάξεις με όλους.
Ενώ στο άλλο άκρο, έχουμε τον ανεξήγητο θυμό, όταν νιώθεις πως τελικά δεν είσαι ο "ένας και μοναδικός" και ξεκινάς μια  μάχη για το ποιος θα κατακτήσει την κορυφή της διαφορετικότητας, είναι επίσης μια ακόμα φοβία.

Το δεύτερο βήμα, θα έλεγα πως είναι η κατανόηση των ταλέντων και φυσικά η αξιοποίηση τους! Όλοι έχουμε πάνω από ένα ταλέντο, βρες ποια είναι και προσπάθησε να τα βελτιώσεις, χωρίς βέβαια να σε απασχολεί πρώτα η μοναδικότητα τους. Έτσι κι αλλιώς, όλοι τον ίδιο ήλιο βλέπουμε από διαφορετικό ορίζοντα!

Ένα μεγάλο έργο διακρίνεται για την ιδιομορφία του. Ξεχωρίζει δηλαδή στο μέτρο που ο δημιουργός του αρνείται να μιμηθεί μια μορφή ή να συμβιβαστεί με την ομοιομορφία. Theodore Adorno

Τέλος, δίνω τον δικό μου ορισμό για το “ διαφορετικό”:
Πριν ένα μήνα που είχα παρακολουθήσει το
Tedx UoM, αυτό που  μου είχε μείνει πραγματικά, από δυο ομιλητές ήταν ότι ανέφεραν έργα που είχαν γίνει στο παρελθόν, όμως με έναν καινούργιο πρωτότυπο τρόπο.
Έτσι για μένα, "διαφορετικός" είναι αυτός που δεν φοβάται να είναι πολυπράγμον, να έχει δίψα να μάθει και να είναι αναντικατάστατος. Όταν έχεις έναν ουσιαστικό, μοναδικό τρόπο, να μπεις και να μείνεις στις ζωές των άλλων.

Δυο δρόμοι χώριζαν στο δάσος και εγώ πήρα το δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, και αυτό είναι που έκανε όλη τη διαφορά. Robert Frost


Λοιπόν, Viva la difference”!

Για το Mycampus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου