Πως είναι το παράθυρο σου;

21.1.16

Το παράθυρο  Johari είναι ένα εργαλείο αυτοεπίγνωσης. Η ονομασία “Johari” προέρχεται από τους επινοητές του, Joseph Luft (“Jo-”) και τον  Harry Inglam (“-hari”).
Χρησιμοποιείται για να καταλάβουμε ευκολότερα τις ικανότητες στην διαπροσωπική επικοινωνία και σχέσεις μας.

Αποτελείται από τεταρτημόρια, τα οποία είναι φτιαγμένα με βάση την οριζόντια κλίμακα: «γνωστό ή άγνωστο σε εμάς» και την κάθετη: «γνωστό ή άγνωστο στους άλλους».
(Μια μέση κατάσταση)

Τι σημαίνουν:
Στην πρώτη περιοχή που ονομάζεται “ανοιχτή”, είναι όλα τα χαρακτηριστικά μας που είναι γνωστά σε μας αλλά και στο περιβάλλον μας.
Δίπλα έχουμε την “τυφλή”, εκεί βρίσκονται όσα εμείς δεν ξέρουμε, αλλά τα γνωρίζουν οι άλλοι.
Κάτω αριστερά είναι η “κρυφή” περιοχή, που είναι το αντίθετο της “τυφλής”. Δηλαδή πράγματα που εμείς γνωρίζουμε αλλά δεν αφήνουμε να τα μάθουν και οι άλλοι.
Τέλος, είναι η “άγνωστη” περιοχή. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς ούτε οι άλλοι τι βρίσκεται μέσα. Ίσως εμφανιστούν σε κάποια άλλη περίοδο της ζωής μας, ίσως και ποτέ. 
Σκοπός αυτής της άσκησης είναι να μεγαλώσουμε την “ανοιχτή περιοχή” και να μικρύνουμε την κρυφή και την τυφλή περιοχή. Συνήθως επικεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας, όμως τίποτα δεν είναι μόνιμο.  Eξάλλου, όπως αναφέρω παραπάνω, σκοπός είναι να κατανοήσουμε τόσο τις αδυναμίες όσο και τις ικανότητες μας και να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας!

Στην πράξη:

Ζήτησε από φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γείτονες... να γράψουν τα θετικά και τα αρνητικά σου. 
Διάβασε τα και παρατήρησε: Όσα γνωρίζεις και εσύ ότι διαθέτεις, τοποθέτησε τα στην "ανοιχτή περιοχή" ενώ όσα δεν γνώριζες ότι έχεις, στην "τυφλή περιοχή". Τέλος, σημείωσε από κάτω τα χαρακτηριστικά της "κρυφής περιοχής", δηλαδή όσα γνωρίζεις μόνο εσύ.


Πάντως, τόλμησα και ζήτησα μια γνώμη...... ή τουλάχιστον, δεν θα τα αποκαλύψω ακόμη!Μην φοβάστε να ζητήσετε την γνώμη των άλλων και μην ξεχάσετε τέλος αυτού του τεστ, να εξετάσετε όσα είναι στις τελευταίες περιοχές, να τα κατανοήσετε και να μεγαλώσει η ανοιχτή περιοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου