Συζητάμε με τους Εθελοντές του Tedx UoI

24.5.16
 Στις 14 Μαΐου, ολοκληρώθηκε το πρώτο Tedx Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ένα event, που έλειπε από την πόλη και ελπίζω να επικρατήσει για πολλές χρονιές ακόμη.  Με κεντρικό θέμα “Believe” κι όπως φάνηκε όλα τα παιδιά της ομάδας πίστεψαν αρκετά τόσο στους εαυτούς τους, όσο και στην συνεργασία και  μας χάρισαν μια πολύ όμορφη ημέρα!
Κατά τη διάρκεια του event, με βρίσκεις παρέα με μερικούς εθελοντές να κάνουμε κουβέντα περί Tedx. Έτσι είχα και την ευκαιρία, να ικανοποιήσω την περιέργεια μου σχετικά με το τι συμβαίνει πίσω  από το αποτέλεσμα.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε Tedx, στα Ιωάννινα. Πως πήγε η προετοιμασία του;

Κάθε αρχή και δύσκολα, όπως λένε. Είναι πρώτη φορά που γίνεται στα Γιάννενα και δεν λάβαμε κάποια υποστήριξη σημαντική, βοήθησαν κάποια άτομα από το Πανεπιστήμιο αλλά οι κρατικές δομές δεν λειτουργούν τέλεια, οπότε προέκυψαν κάποια προβλήματα στο ξεκίνημα. Παρ’ όλα αυτά είμαστε μια ομάδα δεκαπέντε ατόμων που τα έστησαν όλα και ακόμα εικοσιπέντε εθελοντές που βοήθησαν σε όλα. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό!Προσωπικά το βρίσκω υπέροχο, όταν μαζεύονται φοιτητές, πιστεύουν στον εαυτό τους και δημιουργούν κάτι, τόσο όμορφο. Υπάρχει βοήθεια από το πανεπιστήμιο;

Όσο μπορεί βοηθάει, όμως οι δομές δεν επιτρέπουν να ξεκινήσουν πολλά καινούργια πράγματα. Να πούμε ένα ευχαριστώ στην κυρία Τζιουμάνη, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πανεπιστημίου,  που μας έχει σταθεί από την αρχή. Μας γνώρισε πολλούς από τους ομιλητές από τα Γιάννενα και μας έχει στηρίξει σε ότι χρειαζόμαστε.
Οπότε τα άτομα του πανεπιστημίου είναι εξαιρετικοί. Οι  δομές του, είναι που πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε όσα θέλουμε και πόσο μάλλον να εμπιστευτούν ένα νέο event, που διοργανώνεται από τους φοιτητές.
Επειδή είναι πρώτη χρονιά που το δοκιμάζουμε, θέλαμε να δούμε αν αντέξει και έτσι μείναμε στα βασικά. Ευχόμαστε να μπορούν να το συνεχίσουν και οι επόμενοι φοιτητές και να γίνει όλο και καλύτερο, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια. Οπότε θέλαμε να ”χτίσουμε” γερά θεμέλια για τη πρώτη χρονιά και πιστεύουμε τώρα πια, μετά το πρώτο session, πως έχουμε τη βάση.

Το έχετε πετύχει και πιστεύω ότι αυτή είναι και η ουσία της “φοιτητικής αλληλεγγύης”, αυτό που κάνετε εδώ. Για κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο Tedx, δώσε μου μερικούς λόγους για να έρθω.

Οκ, θα το πάω λίγο ανάποδα και θα καταλάβεις τι εννοώ. Θα σου δώσω χίλιους λόγους για να μην έρθεις και θα σου πω τον έναν και μοναδικό λόγο για να έρθεις.  Το Ted είναι ένα συνέδριο, που η διαφορά του απ’ όλα τα συνέδρια και ο λόγος που έχει διαδοθεί τόσο πολύ είναι ότι είχε πολύ υψηλό επίπεδο ομιλιών, ελεύθερο προς όλους. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να μπει στο site  και να δει ομιλίες από τον Bill Gates και άλλους, από τον υπολογιστή του με μηδενικό κόστος. Το εισιτήριο του Ted ήταν περίπου στις 6.000  ευρώ, αυτό μέχρι το 2009. Έπειτα το Ted, δημιούργησε το Tedx – όπου “x” σημαίνει ανεξάρτητο event, δηλαδή μια εκδήλωση που μπορεί να οργανωθεί από μια πόλη, μια κοινότητα. Με αποτέλεσμα, τα άτομα που θα ανέβουν μπορούν να εκπέμπουν τις ιδέες τους, τις απόψεις για πολλά θέματα. Αυτό σε όλους είναι πρόσβασιμο από το σπίτι τους. Ο λόγος για να έρθεις είναι να διατηρηθεί αυτό το event, όταν το παρακολουθείς, εξασφαλίζεις ότι και του χρόνου θα υπάρχει και αυτό διατηρείται για πάντα. Άσε που η εμπειρία είναι διαφορετική όταν είσαι εδώ, έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με τους ομιλητές, να τους γνωρίσεις!

Σίγουρα είναι πολύ καλύτερη η εμπειρία του ζωντανού. Ποια είναι η “φωνή” του Tedx;

Θα το χωρίσουμε σε δυο μέρη. Αρχικά το βασικό σλόγκαν  του Ted, είναι «ιδέες που αξίζει να μοιραζόμαστε». Ουσιαστικά είναι μια πλατφόρμα ιδεών και έμπνευσης.
Υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι, που αφορά και τον εθελοντισμό. Είναι σαν να βλέπεις το παιδί που το μεγαλώνεις και κάποια στιγμή να ενηλικιώνεται και να φεύγει από το σπίτι, χαίρεσαι. Έτσι νιώθουμε και εμείς σήμερα, παλέψαμε γι αυτό, σταχωθήκαμε μαλώσαμε αλλά σήμερα είμαστε εδώ, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να το παρουσιάσουμε.
Για να καταλήξω, από τη μια έχουμε το Ted – την διάδοση ιδεών και από την άλλη τον εθελοντισμό στην πιο απλή του μορφή, μιας και σήμερα ο εθελοντισμός περνάει μια κρίση. Μια ομάδα δεκαπέντε φοιτητών προσπαθεί να δημιουργήσει ένα συνέδριο από το μηδέν. Οπότε Ted- έκφραση ιδεών, εθελοντισμός – μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει ο καθένας.

Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό. Για μένα Tedx, σημαίνει επίσης, εναλλακτική σκέψη. Είναι δεύτερη φορά που το παρακολουθώ, μέχρι τώρα έχω γνωρίσει αρκετά αξιόλογα άτομα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης, πέρα από την γραμμή του συνηθισμένου. Άνθρωποι που σε εμπνέουν και αυτό είναι σημαντικό.

Η ώρα πέρασε, τα ποτήρια μας άδειασαν και περάσαμε στην αίθουσα για τις υπόλοιπες ομιλίες…

Για το Mycampus.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου