Οσα μου έμαθε το Tedx UoI

27.5.16

Πρωί Σαββάτου, ανεβήκαμε μια βόλτα στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων για να παρακολουθήσουμε το πρώτο Tedx University of Ioannina.
Πριν ξεκινήσω να σου μιλάω για το τι άκουσα και έμαθα, θα σου διηγηθώ τι είδα.
Όλη η ομάδα φάνηκε πως δούλεψε αρκετά εννιά μήνες, για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (δες εδώ την συνέντευξη των εθελοντών). Ο χώρος ήταν ο κατάλληλος, μια μεγάλη αίθουσα με αρκετά καλό ήχο και μια τεράστια αυλή να λιαζόμαστε στα διαλλείματα και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης! Μετά την εγγραφή σου, μπορούσες να πάρεις το πρωινό σου και να περιπλανηθείς στην αυλή.
Θέμα μας η πίστη στον εαυτό μας. Είχα την χαρά να ακούσω δώδεκα ανθρώπους που πίστεψαν αρκετά στους εαυτούς τους και κατάφεραν να είναι ευτυχισμένοι, πραγματοποιώντας αυτό που ήθελαν. Με όπλο τους την ασταμάτητη λαχτάρα, όχι μόνο να ζήσουν το όνειρο τους, αλλά να θέτουν συνεχώς νέους στόχους!
Παρουσιαστής, στο πρώτο Tedx ήταν ο ηθοποιός, Τάσος Νούσιας. Φιλικός με όλους μας στα διαλλείματα, με απίστευτο χιούμορ  και στο τέλος κάθε ομιλίας δεν έλειπε μια έξυπνη τοποθέτηση του!

Session 1: 

Το συνέδριο άνοιξε ο Αντρέας Δ. Φωτόπουλος, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.  Μας μίλησε για το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του (“Horizon 2020”). Ενώ στο τέλος, ανέφερε πως τίποτα δεν είναι εύκολο, όταν απέρριψαν το έργο του τη πρώτη φορά, δεν τον απέτρεψαν από μια δεύτερη πιο οργανωμένη προσπάθεια!


Ο 
Γιώργος Ηλιόπουλος, μας συμβούλεψε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε, εξάλλου κι αυτός το ίδιο δεν έκανε; Ένας αυτοδίδακτος πιλότος που ήξερε πως θα αφιέρωνε τη ζωή του στην αεροπορία από την πρώτη του επαφή με τα «Freedom Flighters», τα αεροσκάφη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό που μου έκανε  εντύπωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ήταν ο τόσο απλός τρόπος που μας μιλούσε για το ξεκίνημα και την πορεία του στο χώρο της αεροπορίας- σαν να μας έδινε συνταγή για κέικ!

Επόμενος ομιλητής o Αντρέας Τζάκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μας μίλησε για την έρευνά του, σχετικά με το πεδίο της χημικής βιολογία και την ανάπτυξη χημικών εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον φυτικό πλούτο της Ηπείρου, που είναι ικανός για την ανακάλυψη βιοδραστικών μορίων.

Το πρώτο session, έκλεισε με τον Σταύρο Κωστούλα είναι ένας ακόμα άνθρωπος που πίστεψε στο παιδικό του όνειρο και κατάφερε να είναι σήμερα ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής αλεξίπτωτου πλαγιάς, Στάθηκε σε δυο ζητήματα: Πρώτα, η οπτική γωνιά των γονιών, δηλαδή ποια είναι η θέση της οικογένειας όταν πλέον το παιδί τους παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει το όνειρο του.  Ειδικά όταν αυτό είναι να πετάει στα σύννεφα… κυριολεκτικά! Έπειτα, μας έπεισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε   γι’ αυτό που αγαπάμε και να μην αφήνουμε τα «θέλω» μας για αύριο.

Session 2:

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον Ευάγγελος Κατσιούλης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής. Η ομιλία του  στο Tedx, ξύπνησε πολλά μυαλά από κάτω. Μας έδωσε μερικές «αρχές» σχετικά με την πίστη στον εαυτό μας, το πως αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, επιλογές, σχέσεις. Μοιράστηκε σκέψεις του και με το έξυπνο χιούμορ του, κατάφερε να μας βάλει σε μια διαδικασία, να σκεφτούμε αν και πόσο πρέπει να ξοδεύουμε χρόνο στις σχέσεις μας, στις συγκρίσεις που κάνουμε μέσα σ’ αυτές, τους περιορισμούς που βάζουμε στον εαυτό μας και τι σημαίνει αυτοπεποίθηση.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη συνέχεια, από την ομιλία της Μάρθας Κώστα, εργάζεται στο δικό της χώρο όπου προωθεί την ολιστική υγεία μέσα από την διατροφή, την yoga, τις ασκήσεις αντιστρές και την γελωτοθεραπεία.
Δυο πράγματα κράτησα από την ομιλία της, πρώτον το τραγικό γεγονός ότι ένας ενήλικας στις μέρες γελάει μόνο τέσσερα λεπτά. Δεύτερον, το πόσο εύκολα μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας, με τον εξής τρόπο: Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό; Αν ναι, τότε γιατί ανησυχείς; Αν όχι… τότε γιατί ανησυχείς;

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Ζούπας, μας έδωσε ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Είναι εκ γενετής κωφός και δάσκαλος της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο Σύλλογο Κωφών Βαρηκόων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Έχεις σκεφτεί πως είναι να μην ακούς; Για πολλούς ανθρώπους είναι μια δεδομένη αίσθηση. Όπως μας είπε και ο ίδιος, το ζήτημα δεν σταματάει εκεί. Το να είσαι κωφός σημαίνει ότι πολλές φορές μπορεί να μην ακούς τους άλλους ανθρώπους, αλλά διαβάζεις πάνω τους τη λύπηση τους για σένα, νιώθεις κατώτερος. Επίσης σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένος να κάνεις παρέα μόνο με κωφούς, προσπαθείς να επικοινωνήσεις στον κόσμο των ακουόντων αλλά αυτοί δεν προσπαθούν το ίδιο. Με έκανε να σκεφτώ, μήπως τελικά όλος αυτός προοδευτισμός τα τελευταία χρόνια είναι επιφανειακός; Υποστηρίζουμε οποιονδήποτε και οτιδήποτε, μόνο όταν δεν μας ζητηθεί να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας.Κλείνοντας το δεύτερο μέρος του event, ο Αλέξανδρος Δημητριάδης -που ασχολείται με την γραφιστική, ζωγραφική, χαρακτική. Δεν μας μίλησε μόνο για το πως ξεκίνησε τις σπουδές του στην γραφιστική, την απόφαση, τα εμπόδια και την επιμονή του να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Perugia Ιταλίας. Μας έδειξε τους πρώτους του πίνακες, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και τι σημαίνει γι’ αυτόν ζωγραφική!

Session 3

Φαντάσου κάθε φορά που πήγαινες στη σχολή, το μάθημα να γινόταν VR Headset, δεν θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον από έναν καθηγητή που μονολογεί;
Γι’ αυτή την εκπαίδευση μας μίλησε ο Νικηφόρος Παπαχρήστος. Από το 2005 είναι ερευνητικός συνεργάτης του Educational Approaches to Virtual Reality Lab του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός εργαστηρίου που στο κέντρο του ενδιαφέροντος του έχει το ερώτημα “Πώς μαθαίνουν οι άνθρωποι με τεχνολογίες;”. Ο Ν. Παπαχρήστου πάντως, μας απάντησε πως ο άνθρωπος μαθαίνει καλύτερα κάνοντας πράγματα και όχι ακούγοντας!τη συνέχεια γνωρίσαμε τον Βαλεντίνο Τζέκα, τον νεότερο ομιλητή του Tedx που δημιούργησε την εφαρμογή “near”. Ωστόσο δεν μας μίλησε γι’ αυτό,  αλλά προχώρησε κατευθείαν στους προβληματισμούς  που ήθελε να μας τρυπώσει στο μυαλό, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την Hip hop μουσική. Αν έπρεπε να κλείσω όλη την ομιλία του, σε μια λέξη θα ήταν η «έκφραση», μίλησε για όσα  βρίσκονται γύρο από  αυτή: φόβος να εκφραστούμε, η εκπαίδευση, ο τρόπος.

Σε μια μηλιά είναι ίδια όλα τα μήλα; Η Ανθή Τουρμούσογλου, είναι μια ξεχωριστή δασκάλα αγγλικών. Μας μίλησε για το κακό εκπαιδευτικό σύστημα, συγκεκριμένα για εκείνη την μανία των καθηγητών να θεωρούν ότι όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες και μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο. Μια “κακή” μαθήτρια αγγλικών, ευτυχώς δεν πήρε στα σοβαρά την δασκάλα της πίστεψε στον εαυτό της και έτσι εξελίχθηκε σε μια καθηγήτρια αγγλικών με ιδιαίτερα πρωτοποριακές μεθόδους μάθησης!


Το event έκλεισε με την ομιλία του Μάρκου Γ. Τσίπουρα και του Αλέξανδρου Τζάλλα. Ανήκουν σε μια ερευνητική ομάδα με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων συστημάτων και συσκευών για την καλύτερη διαχείριση/παρακολούθηση ασθενών με Πάρκισον.
Έτσι, ενώ προηγουμένως ακούσαμε την πορεία ανθρώπων που πίστεψαν στον εαυτό τους και πάλεψαν για τον στόχο τους, στο τέλος, εκεί που σχεδόν που ξεχάσαμε τι σημαίνει παρέα, φίλοι, ομάδα…  γνωρίσαμε δυο ανθρώπους που πίστεψαν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και στην καλή συνεργασία.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσω τα συγχαρητήρια μου για την Όλγα Τσαβδαρίδου, που μετέφρασε όλο το event στη νοηματική.  Όπως επίσης την σχολή Companhia Pernas Pro Ar Ιωαννίνων, που  έδωσαν μια εντυπωσιακή παράσταση και τον Στάθης Αρτινός, που συμπλήρωσε την ημέρα με το τραγούδι.


Για το Mycampus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου