Έχω Κάνει "Fika"

8.5.17

Αν έχεις βρεθεί στη Σουηδία ή αν έχεις φίλο Σουηδό, κάπου ανάμεσα στο “Hej” (Γεια!)  και στο “Tack” (ευχαριστώ), θα έχεις ακούσει και τη λέξη “Fika”.  

Fika (προφ. Φίκα), είναι ρήμα και ουσιαστικό μαζί. 

Σημαίνει σταματάω να κάνω οτιδήποτε, για να απολαύσω τον καφέ ή το τσάι μου, με κάποιο σνακ.
Για να καταλάβεις, μπορείς να έχεις fika οπουδήποτε, στο σπίτι, στη δουλειά- στις περισσότερες δουλειές υπάρχουν ένα με δύο διαλείμματα που συναντιούνται οι συνάδελφοι για να πιουν καφέ και να συζητήσουν, ενώ το μέρος που συναντιούνται ονομάζεται “fikarum”. Επίσης μπορείς να έχεις σε κάποια καφετέρια ή σε ένα πάρκο- κάθε  ηλιόλουστη μέρα είναι μια καλή αφορμή να βγεις από το σπίτι σου, με ένα καφέ στο χέρι και μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο. 
Σημαίνει ακόμα,  ότι μπορείς να είσαι μαζί με φίλους ή και μόνος!
Είναι ξεκάθαρο δηλαδή, ότι η λέξη fika δεν έχει οριστεί με κάποια ακριβή μετάφραση. Δεν είναι ο καφές που πίνω αυτή τη στιγμή γράφοντας αυτό το κείμενο. Είναι η φάση που σταματάς να κάνεις οτιδήποτε έκανες  και αφιερώνεις κάποια ώρα μόνος ή με κάποιο φίλο πίνοντας τσάι, καφέ και τρώγοντας ίσως κάποιο ζεστό ψωμί, κέικ ή τον «βασιλιά» του fika… ένα λαχταριστό μπουλέ!


Αυτό που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση τον πρώτο καιρό στη Σουηδία, ήταν πως δεν έβρισκα – και ακόμα δεν έχω βρει- μια καφετέρια που να μην έχει φαγητό. Βρήκα μαγαζιά που αξίζουν να λέγονται «καφετέριες» με όλη τη σημασία της λέξης, μιας και έχουν αφιερώσει το μενού τους μόνο στη μεγάλη ποικιλία καφέ. Αλλά ακόμα και σ’ αυτά ο μισός κατάλογος είναι γεμάτος στα γλυκά και στα κρύα πιάτα.
Η απορία μου λύθηκε, την πρώτη φορά που με κάλεσαν για Fika, όταν φτάσαμε στο ταμείο να παραγγείλουμε, συνηθισμένη από τα ελληνικά δεδομένα ζήτησα τον καφέ που ήθελα (και μόνο!), η μικρή αναμονή της κοπέλας στο ταμείο για να συνεχίσω την παραγγελία μου και οι προτάσεις της παρέας για τα γλυκά, μου έδωσαν να καταλάβω τι σημαίνει πραγματικά.
Φυσικά δεν εννοώ πως υπάρχουν κανόνες για να κάνεις fika, δεν είναι αναγκαστικό να είσαι λάτρης του καφέ για να συμμετέχεις. Όπως σου είπα, δεν σημαίνει «πίνω καφέ», ούτε είναι η στιγμή το πρωί που θα πάρεις ένα καφέ στο χέρι για να πας στη δουλειά,  αυτό που το διακρίνει είναι η σημαντικότητα της παύση που θα κάτσεις και θα χαλαρώσεις  με το αγαπημένο σου ρόφημα, είτε μόνος είτε με κάποια παρέα. Κάθε μέρα κάνουμε τουλάχιστον δυο φορές fika. 
Υπάρχουν ξεχωριστές ώρες μόνο γι' αυτό, στο πρόγραμμα της δουλειάς, στα διάφορα σεμινάρια, όπως και ιδιαίτερες μέρες #fikadays. 

Άλλωστε  μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη δεύτερη χώρα σε κατανάλωση καφέ. Οπότε κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν πολλά «θα πάρω/κάνω έναν καφέ»,  οι Σουηδοί λατρεύουν τον καφέ και όπως και να 'χει, είναι αναγκαίος ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες που ο ήλιος απλά εμφανίζεται σαν  guest star
Αν έχεις μια αδυναμία στον καφέ η Σουηδία είναι ένας μικρός παράδεισος, αυτό θα το καταλάβεις τη πρώτη φορά που θα βγεις για δείπνο και μετά το φαγητό θα σου προσφέρουν γλυκό και καφεδάκι!
Γι’ αυτό το λόγο, η λέξη fika δεν έχει ονομαστεί ή μεταφραστεί κάπως αλλιώς, προτιμούν να διατηρηθεί αυτή η σημαντικότητα που έχει η παύση  για ξεκούραση, ίσως θα το χαρακτήριζα και παράδοση. Επίσης, έτσι ξεχωρίζει από την έννοια «πίνω καφέ…» ενώ ασχολούμαι παράλληλα και με κάτι άλλο.

Σύμφωνα με το βιβλίο "Fika: The Art Of Swedish Coffee Break" – νομίζω πως ο τίτλος εξηγεί ακριβώς την έννοια: 
«Η ζωή χωρίς fika, είναι απλά αδιανόητη».

Είναι η στιγμή το απόγευμα που διαβάζεις το βιβλίο σου ενώ πίνεις τσάι, είναι εκείνο το σαββατιάτικο πρωί που ξάπλωσες στο γρασίδι του πάρκου με εκείνη τη φίλη και ένα παγωμένο καφέ. Η λέξη «fika» για μένα, κρύβει μυρωδιές από ζεστό καφέ, φρέσκο μπουλέ και όμορφες συζητήσεις! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου