Σουηδικό Midsommar

27.6.17

Ο Arne Dalh στο μυθιστόρημα του «Τυχαίο Θύμα»,  περιγράφει ένα κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και ένα ζευγάρι ληστών κάπου κοντά στη Στοχόλμη, την ημέρα μιας μεγάλης γιορτής που οι δρόμοι  στη Σουηδία είναι άδειοι και οι αγροί γεμάτοι, έτσι έμαθα τι είναι το Midsommar.

Φέτος όμως είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά αυτή τη μέρα.  To Midsommar, στην ουσία είναι μια γιορτή, αφιερωμένη στη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Αυτή πάντα είναι η Παρασκευή ανάμεσα στις 19 και 25 Ιουνίου.  Για τους Σουηδούς είναι η πιο σπουδαία γιορτή όλου του χρόνου... ίσως πιο σπουδαία και από την πρωτοχρονιά.
Όλα ξεκινάν από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας. Στη μιάμιση ώρα, όλα έχουν πάρει γιορτινή διάθεση!  Η πρώτη μπύρα έχει ανοίξει,  οι βαλίτσες έχουν κλείσει και ο κόσμος είναι έτοιμος για εκδρομές!

Πέμπτη μεσημέρι και ένας μπουφές, με παραδοσιακά φαγητά  και γλυκά στρώθηκε μπροστά μου. Με τα τρία βασικά «δώρα» της σουηδικής γης και θάλασσας να πρωταγωνιστούν: Πατάτες, ψάρι και φράουλες.  Αν βρεθείς ποτέ αυτή τη μέρα στη Σουηδία, μην εμπιστευτείς αυτόν που θα σου προτείνει να δοκιμάσεις το παραδοσιακό ψάρι. (Δες εδώ γιατί!)
Πέμπτη απόγευμα: όλοι κρατάν λουλούδια, στο τραμ, στον δρόμο.Την Παρασκευή του Midsommar, το φως της μέρα σε ορισμένες πόλεις διαρκεί όλο το 24ώρο, ενώ σε άλλες ίσως χαθεί για 2 ώρες. Μερικοί επιλέγουν μικρά ταξίδια σε γειτονικές χώρες ή πόλεις, μεγάλες παρέες γιορτάζουν στους αγρούς, υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις σε πάρκα. Πάντως το σίγουρο είναι πως αν βρεθείς Παρασκευή μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, θα βρεις κλειστά μαγαζιά, λίγες καφετέριες και μπαρ ανοιχτά και κανένα αυτοκίνητο στο δρόμο.
Ίσως αργότερα βράδυ να δεις πολλές κοπέλες με φορέματα και στεφάνια λουλουδιών στο κεφάλι, σίγουρα γυρνάνε από κάποιο πάρτι!
Αυτή τη μέρα, το μενού στα τραπέζια περιλαμβάνει όπως σου ανέφερα, πατάτες με κρέμα, ψάρι, τούρτα με φράουλες… και ας μη γελιόμαστε, αρκετό αλκοόλ. Άλλωστε γι’ αυτό  υπάρχει και ο ανάλογος κατάλογος με τα “drinking  songs”. 

Κατά κανόνα δεν συνηθίζεται το κόψιμο λουλουδιών, διότι τον υπόλοιπο χρόνο, δίνεται αρκετή φροντίδα στο φύτεμα λουλουδιών. Εκείνη την ημέρα όμως, όχι απλά μπορείς να φτιάξεις το δικό σου μπουκέτο και να στολιστείς… σαν λατέρνα! Σύμφωνα με το έθιμο, τα νέα κορίτσια βάζουν το βράδυ λουλούδια κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν τον μελλοντικό γαμπρό.
Όπως προείπα αρκετός κόσμος επιλέγει να γιορτάσει σε διάφορους κήπους , πάρκα. Εκεί θα στηθεί ένα Maypole και χορεύουν όλοι μαζί γύρω του. Όπως καταλαβαίνεις αυτή τη μέρα, όλοι είναι σε γιορτινή διάθεση, άρα είναι και μια ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο ή να συναντηθείς μ’ αυτούς που είχες καιρό.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το δικό μας Midsommar

Το δικό μου “Midsommar” ίσως να μη θεωρείται τόσο «τυπικό». Ο ενθουσιασμός ανακάλυψης νέων σημείων της πόλης, ήταν μεγαλύτερος από το να τηρήσουμε κατά γράμμα τις παραδόσεις.   
Έπειτα από έναν πολύωρο ύπνο με έξτρα χουζούρεμα στο κρεβάτι,  ξεκίνησε η αναζήτηση προορισμού. Ύστερα η προετοιμασία ποδηλάτων και η τεράστια βόλτα από τη μια μεριά της πόλης στην άλλη ξεκίνησε. Με  πολλές στάσεις για να απολαύσουμε  τη θέα από διάφορα σημεία και όπως πάντα η φωτογραφική στο χέρι για να μοιραστώ όσα είδα!
Πριν βρεθώ στη κορυφή της γέφυρας, με τρόμαζε το ύψος της. Όταν βρέθηκα η ομορφιά της θέας δεν μ’ άφηνε να φοβηθώ


Ίσως να μην είναι το πιο παραδοσιακό πιάτο, αλλά είχε έξτρα πατάτες! 

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Τέλεια! Αυτό ήθελα απο την αρχή... χιχιχ! :)
      (αν και λίγο καθυστερημένα.)

      Διαγραφή